Gyakran hallani és olvasni mostanában, hogy a jövőben egyre több területen jelenhetnek meg a robotok és a mesterséges intelligencia az ingatlanközvetítésben és az ingatlankezelésben. Természetesen általában nem arról van szó, hogy pár év múlva az ingatlanközvetítők helyett robotzsaru jellegű robotok fognak sétálni az eladó és kiadó lakások között. Elsősorban inkább arról beszélhetünk, hogy az automatizálható, gyakran ismétlődő feladatokat emberek helyett számítógépes algoritmusok végezhetik el gyorsabban és pontosabban, mint ha ember végezné ugyanezt a feladatot.

Amerikában már valóság

zenplace robot

Míg a hazai ingatlanpiacon még inkább csak cikkeket és sajtóközleményeket lehet olvasni a témában, az Egyesült Államokban számos működő technológiára találunk példát. Az alábbiakban kiválasztottunk egy-két érdekes példát rövid bemutatásra:

zenplace robot

Ingatlan bemutató robotok – Ahogy fent is írtuk, amikor robotikáról hall az ember, gyakran nem egy klasszikus, fizikailag is létező guruló vagy lépegető robotról van szó, de Amerikában már ilyenre is van példa. A kaliforniai székhelyű Zenplace a lakások megtekintéséhez alkalmaz robotokat. Az érdeklődők kód használatával juthatnak be az ingatlanba, ahol egy “telepresence” robot várja őket, ami egy távolban lévő ingatlanos képét vetíti ki képernyőjén. A robot végigkíséri az érdeklődőket a lakásban és válaszolni is tud kérdéseikre.

virtualapt robot

Kamerás robotok – Számos technológia érhető el a lakás megtekintését kiváltó videókra, 360 fokos panorámákra, stb. Ezek között is élenjáró a VirtualAPT megoldása, ahol az ingatlanban körbejáró robot által rögzített nagy felbontású videó teljesen körbeforgatható, és több ponton személyre szabható.

askave chatbot

Chatbotok – Folyamatosan fejlődő terület a felhasználóval különböző digitális felületeken kommunikáló robotok használata, mint például a chatbotok. Ekkor az érdeklődő ugyanúgy beszélget egy üzenetküldő felületen, például a Facebook Messengeren, mint ha egy valódi emberrel beszélne, de a másik oldalon mégsem egy ember, hanem algoritmusok alapján a mesterséges intelligencia eszközeit kihasználó rendszer működik. Számos ilyen megoldás létezik már, itt egy áttekintő például népszerű amerikai eszközökről az ingatlanpiac területén.

rex

Szoftverrobotok – A robotizált folyamatautomatizálás (RPA) standardizálható folyamatok szoftverrobotokkal történő megvalósítását jelenti. Tehát olyan gyakran ismétlődő folyamatok automatizált számítógépes kiváltását, amit korábban általában emberi erővel, manuálisan végeztek. Az ingatlanpiac különböző területén számos példát találhatunk erre, az automatizált értékbecsléstől, a potenciális vevők felkutatásán át a targetált online hirdetésekig, melyek mind tudnak automatizáltan, és egyre hatékonyabban működni. Mesterséges intelligenciára (artificial intelligence) és gépi tanulásra (machine learning) épülő megoldásokat számos helyen elkezdtek már alkalmazni, de Amerikában is élenjáró példának számít a REX Real Estate Exchange, mely alacsonyabb jutalékszint mellett hatékonyabb működést tud elérni tradicionális versenytársaihoz képest.

Természetesen csak pár példát szerettünk volna kiemelni, számos más működő és fejlesztés alatt lévő megoldás létezik még, de úgy tűnik, még San Francisco utcáin sem várható, hogy a következő években az ingatlanközvetítők helyett robotok fognak lépegetni,

viszont az megállíthatatlan trend, hogy egyre több részfeladatot az emberek helyett robotok fognak elvégezni az ingatlanközvetítés- és kezelés területén is.

Mikor érkeznek a robotok itthon?

Itthon még ritka a komplexebb robotizált vagy önkiszolgáló szolgáltatás az ingatlanközvetítés vagy lakóingatlan-kezelés területén. Egy-két egyszerűbb kalkulátor elérhető az interneten, elkezdődtek folyamat automatizálási törekvések, de a végfelhasználó számára elérhető önkiszolgáló, automatizált szolgáltatások még nem túl gyakoriak. Egy ilyen szolgáltatásra szeretnénk most egy példát mutatni.

Egy működő példa automatizált elemzésre: ConReal Lakás Hasznosítási Elemzés (Airbnb vagy Albérlet?)

Az alábbiakban bemutatunk egy olyan általunk fejlesztett, működő megoldást, ami abban segít dönteni, hogy meglévő, vagy megvásárolni tervezett lakásunkat inkább hosszú- vagy rövid távú kiadásra érdemes hasznosítani. A megoldás újdonsága, hogy a lakásunkra vonatkozó adatok megadása után azonnal, automatizáltan megkapjuk a két kiadási formát összehasonlító részletes, személyre szabott, 7 oldalas PDF elemzést, mely konkrét számításokkal segít a döntésben. Példa az elkészült elemzésre:

ingatlan elemzés előnézet

Az elemzéshez szükséges adatok

Hosszú távú kiadás – Havi bérleti díj: általában jól becsülhető. A vizsgált ingatlan közelében található, hasonló tulajdonságú lakások kínálati ára az ingatlan.com-on, jofogas.hu-n, vagy más portálokon könnyen megvizsgálható. Az elemzéshez elegendő egy reális bérleti díj sáv meghatározása.

Rövid távú kiadás – Napi szállásdíj: a havi bérleti díjhoz hasonlóan az airbnb-ről és booking.com-ról és a további hasonló portálokról könnyen meg tudunk határozni egy reális napi szállásdíj sávot.

Rövid távú kiadás – Kihasználtság: a legfontosabb bemeneti adatok közül ebben az esetben a legnehezebb a becslés. Kevés a jól megbízható forrás, és a kiadók az egész évre vonatkozó átlagos kihasználtságot sokszor felülbecslik. Elérhető egy széles körű airbnb-s tanulmány, amiben 4 évig az összes budapesti Airbnb-s ingatlan adatait összegyűjtötték és elemezték (Csernyik, Jancsik, Michalkó 2018). A kihasználtságra vonatkozó adatok grafikonját a tanulmányból itt is közöljük.

Egyéb adatok: Természetesen számos további adattal pontosítható az elemzés: költségek, jutalékok, adók, stb. – ezek a lakás elhelyezkedéstől és egyéb tulajdonságaitól is függnek.

airbnb kihasználtság

Kihasználtság a budapesti airbnb-s lakások között:A fenti ábrán az összes budapesti airbnbs lakás kihasználtsága látható, 2014 és 2017 között, a teljesítmény alapján 10 csoportra bontva. Jól látható, hogy a teljes évet vizsgálva a lakások 20%-a ért el 70% vagy efeletti kihasználtságot. A lakások fele 30% alatti kihasználtságot ért csak el. Az ábra kattintásra nagyítható.

Az elemzés eredményei

Jövedelem: Az elemzés megmutatja, hogy a különböző kiadási lehetőségekkel mekkora éves jövedelem érhető el. Tehát a bevételekből a költségek levonása után mekkora összeg marad a zsebünkben.

airbnb vagy albérlet jövedelem

Példa – nagyítható

Hozam: Leegyszerűsítve azt számoljuk ki, hogy mekkora jövedelmet szerezhetünk a kiadásból azzal összehasonlítva, hogy a hasznosított ingatlanban mekkora tőkénk van lekötve (tehát mennyi pénzünk áll éppen az ingatlanban)? Így könnyen összehasonlítható, hogy tőkénket inkább lakáskiadásra érdemes hasznosítani vagy esetleg jobban járunk, ha értékpapírokba, bankbetétekbe fektetünk.

airbnb vagy albérlet hozam

Példa – nagyítható

Airbnb vagy albérlet összehasonlítás: Mivel a hosszú távú kiadás paramétereit általában pontosabban meg lehet becsülni, úgy tesszük fel a kérdést, hogy mik azok a rövid távú kiadási (Airbnb-s) paraméterek, ami mellett jobban megéri ezt a kiadási formát választanunk. Azaz milyen éves kihasználtság és napi szállásdíj mellett érdemes inkább airbnb-znünk a hosszú távú kiadás helyett.

airbnb vagy albérlet elemzés

Példa – nagyítható

Próbálja ki Ön is a ConReal Lakás Hasznosítási Elemzést az alábbi képre kattintva:

elemzés airbnb vagy albérlet

Felhasznált források: Wall Street Journal, Zenplace, ZDNet, The Mercury News, VirtualAPT Instagram, RealtyNinja, AskAvenue, REX, CNBC, Jancsik-Michalkó-Csernyik, Qubit