Még csak fontolgatjuk a bérbeadásra szánt ingatlan megvételét, vagy éppen beköltözött bérlőnk, és gondolatban már el is költöttük az első beérkező lakbért? A bérbeadás bevételével szemben a felmerülő költségekkel (mint a karbantartás, javítások, vagy akár a könyvelő díja) és a levonandó adóterhekkel is számolnunk kell, hogy tevékenységünk ténylegesen „elkölthető” eredményéhez jussunk.  A magánszemélyként bérbeadásra hasznosított ingatlan éves hozamát befolyásolják a bérbeadási tevékenységet és magát az ingatlant terhelő adók is.

piaci adatok

A jövedelmet más adó vagy járulék nem terheli, mivel 2018. január 1-től eltörlésre került a magánszemélyt terhelő ingatlan bérbeadásából származó jövedelem utáni egészségügyi hozzájárulás (EHO). Emellett amennyiben tesszük áfakötelessé, főszabályként a hosszú távú bérbeadási tevékenység tárgyi ÁFA mentes.

Ugyanakkor további helyi adók terhelhetik magát az ingatlant is az elhelyezkedésétől függő helyi önkormányzat rendelkezése alapján. Ilyen például az építményadó, amit az építmény hasznos alapterülete vagy forgalmi értéke után kell megfizetnünk, amennyiben az adott településen, vagy kerületben az ingatlan bérbeadására, mint hasznosítási módra kiveti az önkormányzat az adott helyi adót. A helyi adók kivetésének módja, mértéke az egyes önkormányzatok által egyedileg szabályozott, érdemes tájékozódni az ingatlan elhelyezkedésének függvényében.

A hozamok oldaláról vizsgálva az ingatlanban álló tőkénk adózás előtt 7,5%-os hozamot biztosít (példánk adatai szerint), míg a VII. kerületi, személyi jövedelem adóval és építményadóval terhelt adózott hozamunk 6,3%-ra csökken. Összességében nem változik jelentősen a nagyságrend, azonban célszerű valamennyi tervezhető költséget és adóterhet figyelembe venni már az ingatlankiadást megelőzően, hogy később ne érjen meglepetés minket. (Természetesen a hozamszámítás több ponton tovább szofisztikálható, a feltételezések változtathatók, a leegyszerűsített példában a nagyságrendek érzékeltetése volt a cél.)

Ha a magánszemélyek ingatlan bérbeadásának adózásáról még több információt és érthető, naprakész útmutatást szeretne, rendelje meg a ConReal Lakáskiadás adózása magánszemélyeknek –  Ingyenes és Prémium kiadványait.

Segítségre van szüksége a hosszú távú bérbeadás adózási szabályaiban és teendőiben?
ingyenes prémium lakáskiadás adózás borító

A Lakáskiadás adózása magánszemélyeknek – Prémium kiadás 74 oldalon keresztül teljes körű útmutatást nyújt Önnek! A kiadványok a 2018-as és 2019-es szabályokat is tartalmazzák.

További információ a kiadványokról
Legyen Öné az Ingyenes bemutató kiadás!

Adja meg adatait, és a kiadványt azonnal küldjük e-mailben:

Az Általános szerződési feltételek itt elérhetőek.