Az Országgyűlés 2018. július 20-án fogadta el  a 2018. évi XLI. törvényt, mely számos adótörvény egyes pontját módosítja, köztük a magánszemélyek ingatlan bérbeadására vonatkozó szabályokat is. Az alábbiakban négy pontban összefoglaljuk a változásokat, melyek mind előnyösek a bérbeadó szempontjából, egyszerűsítik az ingatlan bérbeadással kapcsolatos adminisztrációs lépéseket.

Az alábbi változások mind 2019. január 1-től lépnek hatályba:

1. Áthárított rezsi költsége nem számít bevételnek

Jelenleg: Gyakori megoldás ingatlan bérbeadás esetén, hogy a közüzemi mérőórák a bérbeadó nevén maradnak, és a bérlő havonta, fogyasztás alapján téríti a ’rezsiköltséget’ a bérbeadó felé. Jelenleg ezek a bérlőre hárított költségek a bérbeadó bevételébe beleszámítanak.

Változás: 2019. január 1-től a közüzemi szolgáltatások (és egyéb az ingatlan használatához kapcsolódó, más személy által nyújtott szolgáltatások) nem minősülnek a bérbeadó bevételének, amennyiben a bérbeadó ezeket a költségeket az igénybevétellel arányosan a bérlőre hárítja.

2. A bérbeadáshoz kapcsolódó, egy összegben elszámolható tárgyi eszközök tételenkénti értékhatára 200 ezer forintra nő

Jelenleg: A bérbeadáshoz kapcsolódóan vásárolt tárgyi eszközök a beszerzés évében tételenként 100 ezer Ft értékhatárig egy összegben elszámolhatóak.

Változás: 2019. január 1-től a beszerzés évében egy összegben elszámolt tárgyi eszközök tételenkénti értékhatára 200 ezer Ft-ra nő.

3. Nem szükséges kifizetői adóelőleg megállapítás, ha bérbeadóként más településen bérbevett lakás bérleti díját elszámoljuk

Jelenleg: Ha ingatlanunkat kifizetőnek (azaz jellemzően cégnek) adjuk bérbe, a fizetendő negyedéves adóelőleget nem a bérbeadó, hanem a kifizető állapítja meg és utalja el az adóhatóság részére.

Változás: 2019. január 1-től ha bérbeadóként más településen bérbevett lakás bérleti díját költségként elszámoljuk a bérbeadott lakásunkból származó bevétellel szemben, és a lakást kifizetőnek (azaz jellemzően cégnek) adjuk bérbe, a kifizetőnek nem kell adóelőleget megállapítania.

4. Kifizetői adóelőleg megállapítás esetén a bérbeadó elektronikus felületen is tehet nyilatkozatot

Jelenleg: Ha ingatlanunkat kifizetőnek (azaz jellemzően cégnek) adjuk bérbe, a fizetendő negyedéves adóelőleget nem a bérbeadó, hanem a kifizető állapítja meg és utalja el az adóhatóság részére. A bérbeadó írásos nyilatkozatot tehet a költségeiről, és a kifizető az adóelőleget ezeknek a költségeknek a figyelembe vételével állapítja meg.

Változás: 2019. január 1-től ez a bérbeadói adóelőleg-nyilatkozat egy direkt erre a célra létrehozott online felületen is megteheti. Ha a magánszemély írásban és elektronikus felületen is tett nyilatkozatot, a kifizetőnek az írásban átadott nyilatkozatot kell figyelembe vennie.

Frissítés: A 2018. november 23-án megjelent 2018. évi LXXXII. törvény ezt a módosítást csak 2020. január 1-től lépteti életbe, tehát adóelőleg-nyilatkozatot elektronikusan csak 2020-tól lehet kitölteni.

Segítségre van szüksége a hosszú távú bérbeadás adózási szabályaiban és teendőiben?
ingyenes prémium lakáskiadás adózás borító

A Lakáskiadás adózása magánszemélyeknek – Prémium kiadás 74 oldalon keresztül teljes körű útmutatást nyújt Önnek! A kiadványok a 2018-as és 2019-es szabályokat is tartalmazzák.

További információ a kiadványokról
Legyen Öné az Ingyenes bemutató kiadás!

Adja meg adatait, és a kiadványt azonnal küldjük e-mailben:

Az Általános szerződési feltételek itt elérhetőek.